PPL – Privát Pilóta Szakszolgálati Engedély

Megnevezés: Magánpilóta engedély (PPL – Private Pilot Licence)

Mi ez és mire jogosít? Mint a neve is mutatja, a képzés befejezésével magánpilótává válsz. Ez azt jelenti, hogy (addicionális képzések nélkül) Magyarország teljes területén végrehajthatsz egyedül repüléseket, akár utasokkal is, tipikusan 1-6 személyes, egymotoros, dugattyús, légcsavaros repülőgépekkel. Barátaiddal, rokonaiddal, ismerőseiddel bejárhatod az egész országot. Nem végezhetsz viszont kereskedelmi tevékenységet, azaz, nem dolgozhatsz pénzért a PPL szakszolgálati engedéllyel! További korlátozás, hogy repüléseidet csak napkeltétől-napnyugtáig, a látvarepülés (VFR – Visual Flight Rules) szabályai szerint (tehát 5 km-es vízszintes és 300 m-es függőleges látás mellett) végezheted.

Ki és miért válassza? Mindenképpen a legjobb megoldás akkor, ha már van LAPL engedélyed, de az túl sok korlátot jelent, és szeretnél szabadabban (például különböző repülőgépekkel) szárnyalni. Akkor pedig, ha már nem csak nappali VFR-ben, hanem éjszaka, vagy rossz időben is szeretnél repülni, – mindenképpen a kezdő lépést jelenti. Ha pilóta karriert szeretnél építeni, akkor a PPL-képzést Neked találták ki. Ez a hosszú út első komolyabb mérföldköve.

Hogyan kezdheted el? A kezdéshez csupán egy 2-es osztályú orvosi (Class 2 EASA Part-MED) minősítés kell. (Ez azt is jelenti, hogy ha már van egy LAPL szakszolgálati engedélyed, annak az „orvosija” itt nem lesz elég!) A tanfolyamot 15-éves kortól el lehet kezdeni, de egyedül repülni csak 16 éves kortól lehet. Az egyedül repülésnek feltétel 2-es osztályú orvosi mellett, hogy elméleti képzését sikeresen befejezze. Legkorábban 17 évet betöltött kérelmezőt lehet hatósági vizsgára javasolni.

Milyen a képzés: Ha már van LAPL engedélyed, akkor további elméleti és gyakorlati képzésre (ez utóbbi 15 óra repülést jelent) lesz szükséged. Ha a nulláról indulsz, akkor egy teljes PPL elméleti képzést követően 45 órát kell repülnöd, többnyire oktatóval. Az elméleti képzés olyan tárgyakat tartalmaz, mint repülőgép-ismeret (szerkezettan, motortan), a repülés alapjai (aerodinamika), kommunikáció, meteorológia, navigáció, légi-jog, légi-üzemeltetési ismeretek, repülő-orvosi, elsősegély nyújtási és emberi teljesítőképességgel kapcsolatos ismeretek, stb.

Hogyan tovább? Amennyiben kielégít, hogy Magyarország légterében és jó látási és időjárási körülmények között repülsz, és nem akarsz a repüléssel pénzt keresni, – akkor egyszerűen élvezd a PPL szakszódat. Amennyiben szeretnél továbblépni, akkor egy következő lépés lehet az éjszakai látva repülési (NVFR) jogosítás megszerzése (ezt már akár a friss PPL szakszóddal is elkezdheted), – de ha a PPL szakszó megszerzése után összegyűjtesz még 50 órát, akár műszerrepülő képzésre is jelentkezhetsz. Arra is lehetőséged van, hogy már a PPL engedély megszerzésekor elkezd a repülő szakmai angol képzést (ICAO Level 4 képzés), – minek köszönhetően PPL engedélyeddel akár külföldi légterekbe is beléphetsz, külföldi repterekre is leszállhatsz!