ICAO Level 4

Megnevezés: Angol repülés-szakmai nyelvi képzés (ICAO Level 4)

Mi ez, és mire jogosít? Az ún. ICAO Level 4 (elméleti, nyelvi) vizsga nélkül csak Magyarország területén hajthatsz végre repüléseket, – függetlenül attól, hogy például van egy államilag elismert középfokú angol nyelv-vizsgád! Ennek oka az, hogy egy átlagos angol nyelvi képzés nem tartalmaz egy sor repüléssel, de főképp a légiforgalmi irányítással és a különféle repülési eljárásokkal (indítás, gurulás, felszállás, megközelítési és leszállási eljárások, stb.) kapcsolatos kifejezéseket. Amennyiben tehát ilyen vizsgád van, akkor Magyarország légterén kívül is repülhetsz, nemzetközi útvonal-repüléseket is végrehajthatsz, vagy csak egyszerűen berepülhetsz a szlovák légtérbe, hogy végigrepülj, végigfotózz egy sor felvidéki várat és leszállásod a végén, magyar bázisreptereden hajtsd végre.

Ki, és miért válassza?

A repülés nemzetközi nyelve az angol. Lehet, hogy már jól tudsz angolul, az is lehet, hogy egyáltalán nem beszélsz angolul. Akár melyik igaz, erre a vizsgára, mint pilóta előbb-utóbb szükséged lesz! Nem csak a korábban felsorolt okok miatt, hanem azért is, mert közeljövőben, már a magyar légtérben is csak olyan pilóta repülhet, akinek legalább ICAO Level 4 vizsgája van!

Ez a képzés azonban akkor is érdekes és fontos lehet, hanem mint pilóta, hanem mint repülőgép szerelő, vagy mint légiforgalmi irányító képzeled el a karriered. Az utóbbinak például kifejezett feltétele az ICAO Level 5 vizsga megléte!

A nyelvi szintekről többek között itt kaphatsz tájékoztatást:http://www.englishforaviation.com/ICAO-requirements.php

Fontos hangsúlyozni, hogy az ICAO nyelvi vizsgákat is (mint a repülésben oly sok más engedélyt) időről időre meg kell újítani! Amennyiben ICAO Level 4 szintet érsz el a vizsgán (ami a légijármű-vezetés feltétele) akkor azt három, ha ICAO Level 5 szintet érsz el, akkor azt öt év után egy újabb vizsgával meg kell újítanod.

Hogyan kezdheted el?

ICAO nyelvi képzést akár már a PPL képzéssel egyidejűleg, vagy akár utána is kezdhetsz. A képzésre való jelentkezésnek a repülési tapasztalat nem feltétele!

Milyen a képzés:

Hogyan tovább?

Egy ICAO Level 4 vizsga birtokában akár egy Cessna-val is repülhetsz nemzetközi útvonalat, egyéb jogosításaiddal (PPL, NVFR, IR) összhangban. Amennyiben repülő karriert szeretnél befutni, akkor fontos tudnod, hogy mind a CPL (kereskedelmi pilóta), mind pedig az ATPL (légiforgalmi pilóta) elméleti vizsgák angolul történnek, – tehát ide az ICAO nyelvi képzés előfeltétel! Jogszabályi kötelezettségeikből adódóan, a légitársaságok csak minimum ICAO Level 4 megléte esetén vehetnek fel bárkit első tiszt (First Officer, FO) jelöltnek, – de a légitársaságoknál természetesen előnyt élveznek azok, akiknek esetleg Level 5, vagy (az életre szóló, hosszabbító vizsgát nem igénylő) Level 6 oklevelük van!